Kako funckioniše
Dobrodošli u Wilio!Pregledavate Wilio kao neregistrovani korisnik
Prebacite se na stručnjake
Navigacija
Usluge
Cenovnik
O aplikaciji
Preuzmite aplikaciju
Kako funkcioniše
Kako možemo poboljšati
Kontaktirajte nas
O Wilio
Prijava
Dobrodošli u Wilio!Pregledavate Wilio kao neregistrovani korisnik
Prebacite se na stručnjake
Navigacija
Usluge
Cenovnik
O aplikaciji
Preuzmite aplikaciju
Kako funkcioniše
Kako možemo poboljšati
Kontaktirajte nas
O Wilio
Prijava
Besplatno

Potražite pametne profesionalce

Tesar,Krovna izolacija
Podnošenje projekta je besplatno
Zadovoljan kupacOdlična komunikacija, sve je išlo po planu, projekat je prošao tačno kako je planirano. Dobar posao, veoma dobra osoba, pa preporučujem :)
profile image
Peter Š.Kupac
Zašto Wilio?
33.619 registrovani profesionalci
93.499 rešeni projekti
4,8 od 5 Prosečna procena naših stručnjaka
226 512 Application instalacije
Tesar,Krovna izolacija

Da li vam je potrebna usluga u oblasti izolacije krovova? Vilio će vam pomoći da pronađete kvalitetne stručnjake za merenje prostora, izolaciju izolacije, pričvršćivanje parne barijere i zaptivanje folijskih spojeva. Cena izolacije krova najčešće zavisi od spektra usluga. Pogledajte više informacija o uslugama: merač, kit i nož za sečenje koje pruža jedan od naših 24.829 stručnjaka u kategoriji

Takođe videti:Cene
Korisna informacijaŠta treba da znate

Izolacija krova
Uvek se može reći ko nije izolovao svoj tavan zbog golubova i drugih ptica koje sede na krovu i uživaju u svoj toploti koja dolazi iz kuće ispod. Vrućina raste i lukave ptice brzo to iskoriste.

Šta je izolacija potkrovlja?
Izolacija potkrovlja je barijera materijala u vašem krovnom prostoru. Može se postaviti između greda (horizontalne grede duž poda vašeg potkrovlja) ili rogova (kose grede koje podržavaju krov).

U svakom slučaju, izolacija usporava prenos toplote između vašeg životnog prostora i spoljašnjeg sveta, stvarajući topliji dom zimi i hladniji dom leti. Izolacija između greda zadržava toplotu u vašem životnom prostoru ispod i stvara hladno potkrovlje, dok izolacija u rogovima zadržava toplotu iu krovnom prostoru.

Ostale prednosti krovne izolacije uključuju:

Manji računi za grejanje
Poboljšanje energetske efikasnosti vašeg doma
Povećanje vrednosti vašeg doma
Izolacija potkrovlja za prosečnu dvojnu kuću sa 3 spavaće sobe i centralno grejanje na gas može da počne sa izolacijom „uradi sam“ za oko 50 evra, a to bi moglo da potraje manje od godinu dana, smanjujući troškove energije.
Zašto je potrebna izolacija potkrovlja?
U neizolovanim kućama četvrtina izgubljene toplote se širi kroz krov. Izolacija potkrovlja ili krova je odličan način da povećate udobnost vašeg doma. A ima još dobrih vesti: trajaće više od 40 godina i trebalo bi da se isplati višestruko uštedom energije, jer je cena izolacije potkrovlja relativno niska.

Što se tiče ekoloških prednosti, dobra izolacija potkrovlja takođe će vam pomoći da smanjite ugljenični otisak vašeg doma. To je zato što što je vaš dom bolje izolovan, to će vaš sistem grejanja biti efikasniji – smanjenje emisija i ušteda novca na računima.

Mogu li sam da izolujem potkrovlje?
Moguće je (zapravo prilično lako) sami postaviti krovnu izolaciju, pod uslovom da:

Lako je ući u vaš krovni prostor.
Nema problema sa vlagom ili kondenzacijom.
Vaše potkrovne grede su redovno raspoređene.
Ne pokušavate da izolujete ravan krov.
Za nešto komplikovanije od ovoga morate biti iskusan majstor ili koristiti profesionalnog tehničara koji zna kako da izoluje potkrovlje na najprikladniji i najefikasniji način.

Ravne krovove uvek treba da izoluje profesionalac. Ako je prostor vlažan, ovo morate da rešite pre nego što započnete bilo kakve radove na izolaciji.

Restauracija kuća od netradicionalnih materijala
Ako živite u istorijskoj kući ili kući koja je izgrađena od lokalnog tradicionalnog kamena ili drugih materijala, koristite odgovarajuće materijale i metode za izolaciju potkrovlja. U suprotnom, vaš dom možda neće moći da bude topao ili suv koliko bi trebalo. U stvari, možda bi bilo najbolje konsultovati ili angažovati lokalne radnike koji su obučeni za navedene tehnike.

Kako izolovati potkrovlje
Ako imate suvo potkrovlje sa lakim pristupom i ravnomerno raspoređenim gredama, najjeftiniji i najlakši način da ga izolujete je između greda sa namotajima izolacionog krova. Oni mogu biti napravljeni od mineralne vune, staklenih vlakana ili recikliranih materijala.

Prvo uklonite sve stare kutije i nepotrebne stvari sa tavana.

Osigurajte sve cevi i rezervoare za vodu u krovnom prostoru od smrzavanja, jer će potkrovlje biti mnogo hladnije kada se izoluje od stambenog prostora ispod.

Proverite da li postoje električni vodovi. Ako postoji, moraće da bude iznad izolacionog materijala, ali ne sme da se rasteže da bi se to postiglo. Ako niste sigurni šta da radite, obratite se profesionalnom električaru.

Izmerite svoje potkrovlje i kupite dovoljno izolacionog materijala da ga pokrijete da biste ga ispunili do dubine od najmanje 270 mm.

Odmotajte izolaciju i postavite je između greda. Većina greda je visoka oko 100 mm (ali prvo to izmerite) tako da će vam trebati 100 mm vune za ovaj prvi sloj. Izolacione ploče potkrovlja su obično široke 1140 mm, tako da ćete verovatno morati da ih isečete kako bi se uklopile. Koristite makaze jer će kidanje ili istezanje materijala smanjiti njegovu efikasnost.

Napravite drugi sloj pod pravim uglom u odnosu na prvi. Ako je vaš prvi sloj dubok 100 mm, biće vam potrebno 200 mm vune za drugi sloj.

Moram da koristim svoj tavan kao prostor za skladištenje, mogu li ga ipak izolovati?
Ako želite da bezbedno skladištite stvari na tavanu, moraćete da pričvrstite daske iznad greda. Ali ako jednostavno popunite praznine između greda izolacijom, a zatim pređete preko vrha, nećete dobiti dovoljnu dubinu izolacije potkrovlja.

Kako možete povećati debljinu izolacionog sloja vašeg krova

Između greda položite mineralnu vunu, a zatim preko greda pričvrstite čvrste izolacione ploče sa podnim pločama na vrhu. Možeš li čak možete kupiti izolaciju i podne ploče koje su već povezane jedna sa drugom, što čini posao mnogo bržim i lakšim.

Takođe možete da iskoristite svoje veštine (ili nečije druge) da napravite viši nivo poda za smeštaj potrebnih 270 mm izolacije potkrovlja.

Šta god da odlučite, nemojte stavljati 270 mm mineralne vune, a zatim je samo sabijati jer će to smanjiti njenu efikasnost i mogli ste manje da koristite.

Imajte na umu da će izolacija između greda stvoriti hladan krovni prostor, tako da ako tamo držite nešto što treba da ostane toplo, bolje je izolovati rogove, a ne grede.

Kako da sprečim da topli vazduh uđe u potkrovlje kroz otvor?
Uverite se da poklopac dobro pristaje. Ako nije, verovatno će ga morati zameniti. Ako vam se čini da se bolje uklapa zimi nego leti, možda ćete imati vlagu u potkrovlju i to ćete morati da rešite pre nego što razmislite o izolaciji krova.

Nakon što ste osigurali dobro prianjanje, upotrijebite skidač između njega i okvira.

Proverite da toplota ne curi u krov kroz druge otvore - na primer iznad ventilacione kutije ili oko cevi. Ako postoje, trebalo bi da ih zapečatite pre izolacije potkrovlja.

Svoj tavan sam pretvorio u životni prostor. Kako da ga izolujem?
Ako potkrovlje koristite kao spavaću sobu, igraonicu ili radnu sobu, želećete da bude toplo kao i ostatak kuće - tako da izolacija potkrovlja nema smisla. Umesto toga, potrebno je da izolujete krov. Uobičajena metoda je umetanje čvrstih izolacionih ploča između rogova.

Treba ih iseći na tačno odgovarajuću veličinu tako da dobro pristaju i da ne puštaju promaju. Da biste postigli potrebnu debljinu izolacije od 270 mm, možda ćete morati da izolujete rogove izolovanim gipsanim pločama.

Ako vam se ne sviđa izgled izolacionih ploča, možete ih obložiti gipsanim pločama i obojiti ili tapetirati.

Ovu metodu možete koristiti i ako želite da potkrovlje bude toplo iz drugih razloga.

Moj otvor u potkrovlju je premali da bi odrasla osoba mogla da prođe. Kako mogu izolovati potkrovlje?
Moraćete da koristite profesionalnog tehničara koji će uneti granulatnu izolaciju u vaše potkrovlje koristeći specijalnu opremu. Izolacioni materijal krova biće celulozna vlakna ili mineralna vuna, koja je modifikovana kako bi se osigurala njegova nezapaljivost. Ovo bi trebalo da traje samo nekoliko sati, u zavisnosti od veličine vašeg potkrovlja.

Kako funkcioniše izolacija potkrovlja ako imate ravan krov?
Ako imate ravan krov, bolje je da ga izolujete spolja, a ne iznutra. Izolacija sa dna može izazvati probleme sa kondenzacijom.

Kada sledeći put planirate da zamenite svoj krov, i dalje ćete morati da ga izolujete kako biste ispunili vladine propise. Ako planirate da to uradite u bliskoj budućnosti, ima smisla da oba posla radite zajedno. Možete dodati sloj izolacije između drvene površine krova i spoljnog sloja otpornog na vremenske uslove.

Međutim, ako vaš ravan krov neće morati da se menja nekoliko godina, možete dodati izolacionu ploču direktno na vrh otporan na vremenske uslove.

Naš tavan je malo vlažan, hoće li ga izolacija pogoršati?
Izolacija između greda će učiniti potkrovlje mnogo hladnijim, tako da bi to moglo pogoršati vaš problem sa vlagom. Čak i izolacija rogova može izazvati vlagu jer zaustavlja promaju i smanjuje prirodnu ventilaciju. Stoga, ako odlučite da izolujete potkrovlje, verovatno će biti potrebno povećati količinu ventilacije, u kom slučaju će vam biti potrebna dozvola za planiranje.

Preporučujemo vam da potražite savet od građevinara ili stručnjaka za vlagu pre nego što započnete ovaj projekat. Razgovarajte sa njima o uklanjanju vlage pre nego što razmislite o izolaciji potkrovlja.

Moj rezervoar za hladnu vodu i cevi su na tavanu. Da li će izolacija uticati na njih?
Da. Ako stavite izolaciju između greda, zimi će krovni prostor biti izuzetno hladan. Zbog toga morate pojedinačno izolovati rezervoar i cevi kako biste sprečili smrzavanje i pucanje. Ako se to dogodi, popravke će koštati mnogo više od uštede koju dobijate od izolacije potkrovlja.

Ako izolujete između rogova, a ne greda potkrovlja, prostor će biti topao i vaše cevi bi trebalo da budu u redu.

Izolacija potkrovlja može vam uštedeti novac.

Nema zaobilaženja: ako je vaš dom u hladnoj klimi, održavanje toplote tokom zime je skupo. Ministarstvo energetike predviđa da će cene prirodnog gasa i lož ulja ove zime ponovo porasti u odnosu na prošlu - posle godine u kojoj su cene lož ulja naglo porasle u većem delu zemlje.

Naravno, možete smanjiti termostat i steći naviku da nosite glomazne džempere u zatvorenom prostoru kako biste smanjili troškove. Ali ako imate nedovršeno potkrovlje, njegova pravilna izolacija je jedan od najlakših načina da smanjite svoje račune za grejanje ove sezone. „Uradi sam projekat sa kojim možete da se pozabavite tokom vikenda i uštede koje dobijete se zbrajaju svake godine“, kaže Piter. Procenjuje se da pravilno izolovani tavan može uštedeti 10 do 50 procenata na vašem računu za grejanje. Za toplu klimu, radi obrnuto; leti pomaže da se stabilizuju unutrašnje temperature kuće tako da su stalno pod kontrolom potrebe za hlađenjem.

U savršenom svetu, unajmili biste energetskog revizora da vam kaže koliko tačno zaštite dobijate od nekoliko inča izolacije potkrovlja koje već imate i da odredi stvari kao što su curenje vazduha koje možete zapečatiti da biste bili sigurni da će vaša izolacija funkcionisati u redu. Ali ako ne možete da priuštite da platite nekoliko stotina dolara za ovu uslugu, ne brinite: ovde smo sakupili sva najvažnija znanja o troškovima izolacije potkrovlja, proizvodima, pripremnim radovima i montaži. Nastavite da čitate za više detalja.

Troškovi izolacije potkrovlja
Glavni faktori koji utiču na troškove su:

Vrsta i materijal izolacije
Kvadratnih metara vašeg potkrovlja
Cene dobavljača ili instalatera izolacije
Napomena: Ako treba da izolujete oko električnih razvodnih kutija ili kablova, proces može zahtevati pomoć električara.

Počnite sa potkrovljem
Prestanite da koristite tavan za skladištenje. Zašto? Zato što je najlakši i najjeftiniji način izolacije potkrovlja postavljanje materijala ispod poda. Ali ako je pod prekriven pločom, nije moguće pokriti celu potrebnu površinu izolacijom.

Obavezno povucite pod i postavite novu izolaciju na staru. Pošto nema poda, moraćete da nađete mesto za vansezonsku odeću i ležerne stvari negde drugde.

Izaberite vrstu i materijal izolacije
Imate dve mogućnosti kada izolujete potkrovlje od strane kućnog majstora: rastresito punjenje ili filc (uobičajeni naziv za površinsku izolaciju). Oba se mogu dodati na neizolovane potkrovlje ili slojeviti preko postojećeg materijala. Kada odlučite koji tip je najbolji za vas, istražite opcije materijala i cene koje će vam pomoći da odaberete pravi proizvod. Uvek proverite etikete za specifične informacije o svemu što kupujete.

Loose punjenje

Izolaciona vlakna se pakuju u vreće i duvaju do željene dubine i gustine pomoću posebne mašine koja se može iznajmiti iz hobi centra. Možete sipati punilo na mesto i razmazati ga ručno, ali proces je mnogo naporniji i rezultati neće biti ni približno tako dobri.

Najbolje radi za:

Potkrovlje sa nepravilnim ili nestandardnim razmakom između greda
Potkrovlje sa mnogo prepreka za rad
Potkrovlje, gde je potrebno staviti izolaciju, jer dobro popunjava praznine i spojeve
Potkrovlje sa niskim plafonom sa ograničenom visinom za manevrisanje tokom rada
Domaći ljudi koji žele brzo da završe posao i koji su udobni u radu sa električnom opremom
Opcije izolacionog materijala:

Fiberglass

R-vrednost po inču: 2,2-2,7
Napravljen od: Recikliranog stakla ili peska koji se topi i vrti u vlakna
Zaključak: Lakši od celuloze ili mineralne vune, ali se taloži više od ovih materijala, tako da je potrebno da stavite deblji sloj da biste dobili zaštitu koja vam je potrebna.

Celuloza

R-vrednost po inču: 3,2-3,8
Napravljeno od: recikliranih vlakana papira za široku potrošnju koja su otporna na insekte i vatru
Zaključak: Najčešće se koristi duvan materijal, ali može da trune i da se buđa kada je izložen vlazi.

Mineralna vuna

R-vrednost po inču: 3,0-3,3
Napravljen od: kamenih vlakana ili reciklirane šljake iz visokih peći
Zaključak: Nudi prirodnu otpornost na vatru, ali košta više od drugih rasutih materijala.

Batti

Ovaj fleksibilni izolacioni materijal se najčešće pakuje u rolne koje dolaze u različitim debljinama i standardnim širinama, obično 16 inča i 24 inča, kako bi se uklopile između greda ili klinova u kući. Isporučuju se sa ili bez premaza od papira ili folije koji služi kao parna barijera. Dodajte jedan ili više slojeva da biste postigli željeni nivo izolacije.

Oni su najpogodniji za:

Potkrovlje sa standardnim razmakom greda, posebno bez izolacije
Potkrovlje sa nekoliko prepreka za obilazak
Potkrovlje sa dovoljnom visinom za manevrisanje tokom rada
Majstori kojima ne smeta da seku materijal kako bi se uklopili oko prepreka
Opcije izolacionog materijala:

Fiberglass

R-vrednost po inču: 2,9-4,3
Napravljen od: Recikliranog stakla ili peska koji se topi i vrti u vlakna
Zaključak: Uobičajeno korišćeno i jeftino, ali vlakna mogu da iritiraju pluća i kožu (iako manje nego u prošlim godinama, zahvaljujući boljoj proizvodnji), i manje su efikasna u blokiranju protoka vazduha od drugih materijala.

Celuloza

R-vrednost po inču: 3,7-3,8
Napravljeno od: recikliranih vlakana papira za široku potrošnju koja su otporna na insekte i vatru.
Zaključak: Ne iritira pluća ili kožu, ali se proizvod proizvodi u ograničenom broju proizvođači.

Mineralna vuna

R-vrednost po inču: 3,0-3,3
Napravljen od: kamenih vlakana ili reciklirane šljake iz visokih peći
Zaključak: Prirodno je otporan na vatru, ali je proizvod skuplji od ostalih.

Pamuk

R-vrednost po inču: 3,7-3,8
Napravljeno od: recikliranih vlakana džinsa
Zaključak: blokira protok vazduha i prenos zvuka, ali je materijal skuplji od drugih.

Povećajte veličinu postojeće izolacije
Uzmite metar i baterijsku lampu da vidite kakvu izolaciju već imate na tavanu i koliko je duboka. Izvucite i bacite sav komprimovani, vodom zamrljan ili plesan materijal - beskorisno je.

Koliko izolacije kupiti
Izmerite kvadraturu vašeg potkrovlja. Pročitajte etikete za besplatno punilo; svaka torba navodi potrebne dubine za opseg R vrednosti i broj vreća potrebnih za pokrivanje 1.000 kvadratnih metara na tim dubinama.

Za batts ili rolne, izračunajte broj na osnovu širine i dužine proizvoda koji se koristi. U svakom slučaju, uzmite dodatnu torbu ili rolnu - definitivno ne želite da pobegnete pre nego što se posao završi.

Pripremni korak broj jedan: Osigurajte vazdušnu zaptivku

Praznine u potkrovlju ili između nižih spratova i potkrovlja omogućiće zagrejanom (ili ohlađenom) vazduhu da izađe u spoljašnji prostor, čineći bilo kakvu dodatnu izolaciju u suštini beskorisnom. (Evo dijagrama uobičajenog curenja vazduha.) Evo brzog prajmera za uklanjanje mrlja sklonih promaji.

Oko prozora u potkrovlju: Koristite konzerviranu, minimalno ekspanzivnu sprej penu oko kućišta i zatvorite curenja oko krila i obložite penom za zaptivanje.

Oko kanala, žica, izduvnih ventilatora i cevi: praznine se mogu zaptiti vatrootpornim zaptivačem; veće zatvoriti vatrostalnom penom u spreju

Oko dimnjaka i dimnjaka: Koristite metalne oplate zaptivene visokotemperaturnim zaptivačem ili vatrostalnim cementom

Drugi ključni pripremni koraci pre izolacije

Uklonite ove faktore kako biste osigurali da vaša izolacija traje godinama i da vazduh zadržite tamo gde mu je mesto: u vašem domu.

Popravite curenje na krovu. Voda je neprijatelj izolacije. On stvara plodno tlo za buđ i uništava džepove koji zadržavaju vazduh koji blokiraju protok toplote. Potražite mrlje od vode na krovnoj oblogi i vlažne ili plesnive tačke na potkrovlju i postojeću izolaciju kao tragove za lokaciju curenja.

Proverite svetiljke. Osim ako koristite izolaciju od mineralne vune ili ako vaša oprema nije klasifikovana kao bezbedna za kontakt sa bilo kojom vrstom izolacije, ne dozvolite da materijal dodiruje ili pokriva podna svetla - ovo je opasnost od požara. Napravite sigurnosni razmak od najmanje 3 inča oko svih uređaja koristeći tkaninu, metalnu oblogu ili otpadnu šperploču.

Usmerite sve usisne ventilatore i otvore na spoljašnjost. Iako je protiv građevinskih propisa ispuštati bilo kakvu vrstu izduvnih gasova u potkrovlje, mnogi dijeri su to izbegavali. Ispravite ovu grešku tako da se vlažni izduvni vazduh ne zarobi u vašoj izolaciji i ne uništi je.

Zaštitite se prilikom postavljanja izolacije
Evo primera kako da obavite posao bez nezgoda ili povreda.

Nosite masku za prašinu, zaštitne naočare, radne rukavice, košulju dugih rukava i dugačke pantalone da zaštitite pluća, oči i kožu od vlakana.
Nemojte stajati na gredama. Ako izgubite ravnotežu, možete udariti u plafon. Koristite komad šperploče ili nekoliko čvrstih, širokih dasaka kao stajaću površinu i pomerajte ih dok radite. Za stabilnost, moraju pokriti najmanje tri grede.

Osvetlite tamne uglove potkrovlja sa prenosivim lampama na baterije ili radioničkim svetlima.

Održavajte protok vazduha u potkrovlju

Pokrivanje ventilacionih otvora na sofitu labavom ispunom ili filcama, što postižete ako stavite izolaciju duž strehe, je ogromno ne-ne. Protok vazduha od sofita do otvora za greben održava krov hladnim i sprečava stvaranje ledenih brana. Materijal će blokirati ovaj tok. Iz istog razloga, izolacija ne bi trebalo da dodiruje donju stranu krova. Da biste sprečili širenje materijala, pričvrstite plastične ili penaste deflektore na krovnu oblogu blizu strehe.

Ako izolujete od nule, postavite pravu parnu barijeru na pravo mesto.

Iako neka prediva dolaze sa papirom ili folijom koja može delovati kao parna barijera, neki stručnjaci više vole da koriste polietilensku foliju od 6 mm isečenu između greda i šavova zapečaćenih folijskom trakom kako bi sprečili prodiranje vlage u izolaciju. Bez obzira da li koristite labav ispun ili filc, postavite parnu barijeru što je moguće bliže toploj strani vaše izolacije, gde bi topao, vlažan vazduh mogao da uđe - prema unutrašnjosti kuće u hladnim klimama (ispod izolacije poda) i u potkrovlje na topli vazduh (gornji deo izolacije poda). Neka područja ne zahtevaju parnu barijeru.

Ostali trikovi i saveti za postavljanje izolacije
Radite od perimetra tavana prema vratima ili otvoru tako da ne zgazite svu izolaciju koju ste upravo položili.
Uvek pokrivajte vrhove plafonskih greda kako biste osigurali da je izolacija dovoljno duboka da ispuni vašu ciljnu R-vrednost i da sprečite gubitak toplote koji se javlja kod drvenih okvira.

Istuširajte se temeljno tokom dana da biste uklonili dlačice sa kože i operite radnu odeću nakon jednog nošenja.

Za besplatno punjenje

Popravite blokadu oko otvora ili vrata kako biste omogućili polaganje materijala oko područja bez curenja.

Uverite se da je dubina punjenja jednaka u potkrovlju. Da biste obezbedili ujednačenost duvanog materijala, zašrafite elemente za vođenje duboko po celom prostoru.

Ako želite da dobijete ciljnu R-vrednost od proizvoda koji ste izabrali, koristite broj vreća koji su vaši proračuni pokazali da potkrovlje treba izolovati - nikad manje. Ako ste dostigli ciljnu dubinu, ali još uvek imate nekoliko kesa, nastavite da dodajete materijal na ravnomernoj dubini u celom prostoru dok se sve kese ne iskoriste.

Da biste pomogli materijalu da postigne odgovarajuću gustinu tokom upotrebe, držite crevo za duvanje paralelno sa podom i podnim gredama. Duvajte punilo između i preko greda, a ne preko njih.

Za batti

Kada prvi put postavljate proizvod, uvek koristite neumotane filc kako biste sprečili da se vlaga zarobi između novog i starog sloja izolacije. Možete ih kupiti bez premaza ili jednostavno ukloniti podlogu od papira ili folije.

Položite novi sloj neušivenog filca okomito na stari sloj da pokrijete praznine u donjem sloju. Susedne palice treba da budu pripijene, ali ne dovoljno čvrste da ih stisnu.

Nikada ne stavljajte teže filcane kao što je pamuk na lakše poput fiberglasa. Komprimovaćete donji sloj i smanjiti njegovu efikasnost.
Uvek isecite palice tako da stanu oko prepreka i prodora. Ako ih začepite ili gurnete oko cevi, komprimovaćete džepove koji zadržavaju vazduh u materijalu i smanjiti njegova izolaciona svojstva.

Ne ostavljajte praznine između letvi i greda, prepreka ili susednih letvica. Čak i uski će izazvati curenje vazduha. Umesto toga, isecite tanku traku izolacije koju koristite.

Zaštitite pristupne tačke

Otvor ili vrata u potkrovlju: Pričvrstite čvrstu izolaciju od pene na tavansku stranu otvora ili vrata.
Stepenište ili merdevine koje se mogu uvlačiti: Očuvajte svoje sklonište bez propuha pomoću izolovanog šatora sa patent zatvaračem.

Savet: Isecite testo kuhinjskim nožem. Neki profesionalci ga preferiraju u odnosu na pomoćne noževe jer veliko sečivo lako seče debeli materijal. Koristite komad šperploče kao površinu za sečenje i koristite lenjir kao pomoć za sečenje.

Razmišljate da završite potkrovlje?
Ako razmišljate da potkrovlje promenite u skladišni ili stambeni prostor, vredi promeniti taktiku izolacije između rogova i zidnih greda umesto poda. Možete koristiti ploče od krute pene ili unajmiti profesionalca da primeni izolaciju od pene.

Blokovi od pene blokiraju protok vazduha bez parne barijere i imaju veću R-vrednost po inču od labavog punjenja ili filca, tako da dobijate veću zaštitu sa manjom dubinom. Za razliku od labavog punjenja ili filca, potrebno je da koristite penu za prskanje da pokrijete otvore sofita (oni nisu potrebni za hlađenje krova). Zatim pokrijte penu gipsanom pločom u skladu sa zahtevima zaštite od požara.